Ülkemizde dört yıl süren psikoloji lisans eğitimini tamamlayan kişiye psikolog denir. Lisans eğitimlerine ek olarak aldıkları eğitimlerle, terapi yapma ve test uygulama yetkisine sahip olurlar. Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorlarsa, o alanda eğitimlerine ve süpervizyonlarına devam ederler. Lisans eğitimi üzerine Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yapan kişilere ise Klinik Psikolog denir.
Aklınıza Takılanlar
Psikologlar ilaç yazar mı?
Hayır. Psikologlar ilaç yazmaz. Gerekli gördüğü testleri uygular, eğitimini aldığı terapileri uygular. Ülkemizde, ruhsal sıkıntılardan kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları yazma yetkisi, psikiyatrist olan tıp hekimlerine aittir. Psikolog gerekli gördüğü durumlarda, bir psikiyatri uzmanına yönlendirme yapar.
Terapi nedir? Ne işe yarar?
Terapi Freud’un ifadesiyle ‘konuşma tedavisidir’. Günümüzde konuşmanın yanında başka teknikler de kullanıyoruz. Ancak konuşmak, özellikle ergen ve yetişkin terapisinin en önemli araçlarından biridir. Terapi danışanın psikolojik hastalıklarını, içsel çatışmalarını, duygu, düşünce ve davranış problemlerini, hatta bu sorunlardan kaynaklanan fiziksel hastalıklarını (somatik belirtilerini) azaltmaya ve ortadan kaldırmaya yarayan bilimsel olarak kanıtlanmış teknikleri ifade eder.
Neden terapiye gelmeliyim?
Danışan, terapiye birçok nedenle başvurabilir. Bunlar ileride yaşanacak zorlu bir durumu önleyebilmek ya da zorlu bir süreci kolayca atlatabilmek (önleyici-koruyucu terapi), ya da geçmişte veya şu anda yaşanan zorlukların, sıkıntıların üstesinden gelebilmek (tedavi edici terapi) gibi nedenler olabilir.
Çocuklara terapi yapılır mı?
Çocuklara hatta bebeklere uyguladığımız birçok bilimsel terapi tekniği mevcuttur. Yetişkinlere uyguladığımız terapiden farkı, çocuğun dili olan özel oyunlarla, öykülerle müdahale etmemizdir.
Terapi seansı kaç dakikadır?
Her bireysel seans süresi 45 dakikadır. Çift terapilerinde iki seans 90 dakika olarak süreç planlanır.
Terapi sürecim kaç hafta sürer?
Her terapi tekniğinin uygulama süreci farklıdır. Bazı terapiler 6-12 hafta sürerken bazı terapilerde bu süre uzayıp kısalabilmektedir. İhtiyacınıza göre hangi terapinin uygulanacağı değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda danışanlarımız, tek seanslık bir danışma için başvurur. Örneğin, çocuğunun okul değişikliği ile ilgili desteğe ihtiyaç duyan bir ebeveynin süreci tek seansta bitebilecekken, travma sorunu olan bir danışanın terapi süreci haftalar sürebilmektedir. Terapi sürecinizin ne kadar süreceğini psikoloğunuz ilk seansınızın sonunda size bildirecektir.
Online terapi yapıyor musunuz? İşe yarar mı?
Online terapi, tele terapi, yüz yüze terapi gibi birçok terapi şeklinden biridir. Pandemi sürecinde zorunluluk olsa da, zamanla isteğe bağlı olarak sıkça kullanılan bir terapi yöntemi haline gelmiştir. Online terapi etkin, çokça danışanımızın memnun kaldığı bir tekniktir. Onlarca danışanımız yurtdışından, şehir dışından hem çocukları hem kendileri için online terapiden faydalanmaktadır.
Terapi sürecinin ücretlendirmesi nasıldır?
Her yüz yüze terapi seansı sonunda ücret tahsil edilir. Online terapilerde ise, ücret seans öncesinde tahsil edilir. Detaylı bilgi için 0 212 9094179 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.